torsdag 19. februar 2015

Femåringene på Baverstock Oaks School

I New Zealand starter barna på skolen den dagen de fyller fem år. På Baverstoack Oaks gjør de det slik at de som fyller fem år i vårhalvåret begynner på den dagen de fyller år, og i høsthalvåret starter elevene gruppevis.

Dette fører til at klassen bygges opp gradvis, og likevel slik at ingen elev starter som sistemann den 31.10. (Sommerferien er i november og desember.)

Femåringene går i inntil ti uker i klasse 0 og flyttes over i klasse 1 når de er klare for det. Ved baverstock Oaks er klassetrinnene fra 0 til 6, dvs barneskole opp til elleve år. Det er 24-27 elever i hver klasse. Rektor forteller at det er en lærer per klasse.

I 1. klasse lærer elevene på Baverstock Oaks School to lyderte bokstaver og elleve ord per uke. Vi møter femåringene den tredje uka av skoleåret. Disse har gått 1-8 uker på skolen før jul (klasse 0).

Læringsmateriellet som blir brukt, henger på veggene. Barna bruker ikke lærebøker, men de leser mye selv - det står bokhyller i alle klasserom - i litteratur tilpasset deres leseferdigheter.

Barna jobber mye i små grupper.