torsdag 19. februar 2015

Helhetlig læringsmiljø: Bear Park - Centre of learning

Denne private barnehagen (0-5 år) som er sterkt Reggio Emilia-inspirert, har et helhetsperspektiv på barns læring og utvikling, hvilket er nedfelt i barnehagens menneskesyn: "Children are seen as being competent, powerful and capable".

Det fysiske læringsmiljøet preges av:
- Store rom som blir avdelt i små soner og mesaniner
- Fokus på gjenbruk og miljø
- Alt er tilpasset barna, ingen voksenmøbler
- En fargepalett som går i nyanser av grått, beige, off white i interiøret. Mens møbler og inventar er i grått, hvitt, nøttebrunt og lysebrunt.
- Alle lekene er av naturlig materialer.
- Det er få ferdig-produserte leker, med unntak av noen dukker
- Det er arrangert flere små rom i rommet der ulike materialer for leker er plassert i små hyller, feks bark, små stener, trebiter, treklosser i mange varianter. Til og med avkappede rør, gamle bilderammer og tomme små pappesker er samlet og innbyr til læring
- De små rommene inne i rommene blir arrangert av personalet hver kveld etter stengetid. De blir ofte byttet ut. I denne barnehagen i dag var det 35 ulike soner. Hver dag mens det er lunsj blir sonene/rommene også satt opp igjen.
- Ringer i vann har besøkt barnehagen før den åpner noen ganger, og de har opplevd velkomsten som møter barna: Dempet belysning, rolig musikk, noen levende lys. Alt er vakkert og nesten magisk. Filosofien bak er at barna skal dras inn i lekens verden gjennom et stimulerende læringsmiljø. De skal selv finne det lille rommet inne i rommet som de vil være i og utforske akkurat nå.
- Noen av lekesonene er i dag når vi er her, arrangert som et lite kjøkken, en liten butikk, et legekontor, en buss, m.m.
 - En gammel overhead var i bruk og laget en fin blomstereng på en hvit vegg. Men barn danset rundt og var små surrende bier.
- Barna kan bevege seg fritt mellom ute og inne og kan hente blader og annet utenfra som de tar med inn og ser på, på lysbord.
- Ute er det lekeapparater som innbyr til klatring, balanse og også en rutsjebane. Det er små gangstier og bruer og sandkasser.
Da vi besøkte barnehagen var det full sving, og læringsaktiviteter foregikk overalt. Vi fikk ta bilder av interiør og eksteriør, men ikke av barna.

Lenke til barnehagens hjemmeside: http://www.bearpark.co.nz/remuera-childcare/